Palatul Regal din București (2024)

Palatul Regal din Bucureşti, a căruit construcţie a fost cerută de Carol I, a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale României, după Unirea din 1918. Transformarea lui dintr-o reşedinţă a familiei regale într-un centru de putere al statului a început atunci când Regina Maria a transformat impozanta clădire din centrul Bucureştiului în spital de campanie.

Palatul Regal din București (1)
Palatul Regaldin București a avut o istorie foarte zbuciumată. A fost extins, a ars, a fost demolat și reconstruit, bombardat, refăcut și întărit. Iar, pentru ca istoria să fie completă, la final, a fost transformat în ceea ce este astăzi:Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Toate acestea s-au petrecut într-un singur secol, de la sosirea lui Carol I în România, până în anii de după al doilea război mondial. Din păcate, prea puțini ajung aici.

Primul Palat Domnesc al României nu îşi merita numele. Când, la 10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern a fost adus aici, el şi-a şocat asistenţa mirându-se că românii considerau respectiva locuinţă palat.

Palatul Regal din București (2)

Pe acest loc exista un alt palat, Casa Golescu, o impozantă construcție pentru Țara Românească a anilor 1800. Când primul rege german al României a sosit la București, el a avut replica: „și unde epalatul?” Statul va cumpăra Casa Golescu și Carol va construi un adevărat palat de ceremonie, așa cum se cuvine unei case regale. În acesta, va încorpora și casa Golescu, ea devenind locuință regală, dar ridică și alte două corpuri: partea centrală va cuprinde și holul de primire a demnitarilor, iar corpul din dreapta va avea rol de a găzdui personalul auxiliar.

Carol I a neglijat această problemă – construcția palatului regal – vreme de 15 ani. Marea prioritate a regelui Carol I era pregătirea ţării pentru câştigarea Independenţei.

În perioada 1881-1885, Palatul Regal capătă anvergură

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Codruta Cruceanu, expert în istoria artei: „În 1881, odată cu transformarea României în Regat, abia atunci regele Carol I cheamă un arhitect francez, pe Paul Gottereau pentru a lucra împreună cu el la mărirea palatului. În 1885 palatul este gata, sala tronului devine funcţională, inclusiv cu 3 baluri pe sezon.”

Palatul Regal din București (3)

Pe vremea lui Carol I, Palatul Regal de la București era asemănător cu Peleșul pe interior, și nu degeaba: arhitectul pentru interior era același cu cel de la Peleș. Este o diferența evidentă între exterior, cel făcut de un arhitect francez, așadar de gintă latină, și între interior, supus gustului german, cu multe lambriuri și casete din lemn decorate, foarte la modă în spațiul cultural de unde venea Carol. Chiar și atelierele care realizează decorațiile de interior sunt aceleași cu cele de la Castelul Peleș.

Palatul Regal din București (4)

Odată cu intrarea României în primul război mondial, Regina Maria transformăpalatul, îmbogăţit între timp cu o colecţie de tablouri şi statui, în spital militar. A funcţionat parţial şi în timpul ocupaţiei germane.

În 1926, Palatul lui Carol I, distrus de un incendiu

După Marea Unire, Palatul Regal de pe Calea Victoriei a fost puţin folosit. Regele Ferdinand şi Regina Maria locuiau fie la Cotroceni, fie la Castelul Peleş.

Palatul Regal din București (5)

În noaptea de 6 spre 7 decembrie 1926, pe ferestrele din aripa centrală au izbucnit flăcări puternice. Pompierii au venit imediat, dar din cauza lipsei de apă, incendiul a fost stins abia la 4 dimineaţa. Pierderile au fost foarte mari.

Palatul Regal din București (6)

Printre puţinele elemente arhitecturale care s-au păstrat este scara monumentală care duce la sala tronului. Proiectul de restaurare a fost aprobat, cu unele tăieri de cheltuieli de Regele Ferdinand. Dar el s-a stins la 20 iulie 1927.

Palatul Regal din București (7)

În 1930 are loc Restaurația, când Carol al II-lea se întoarce pe tron. Palatul trecuse prin incendiu și nu se făcuse nimic la palat. Regina Maria și Carol ar fi vrut să se revină la felul în care arătase palatul, iar acest lucru erau foarte costisitoare, ar fi costat cam 3 600 000 de lei, când valoarea totală de asigurare era de 4 milioane. Statul a rezervat bani doar pentru conservare, vreo 600 000 de lei. Era o perioadă de restriște, de aceea se va recurge la 2 tipuri de materiale: cele naturale de calitate (marmură, piatră), dar și stucomarmură (stucatura este mult mai ieftină).

la 1 ianuarie 1935 are loc inaugurarea Palatului Regal refăcut

Palatul Regal din București (8)

Palatul Regal în forma pe care o cunoaştem astăzi i se datorează lui Carol al II-lea. Inteligent, ambiţios şi cultivat, Carol al II-lea îşi educase gustul pentru frumos studiind cele mai rafinate opere de artă şi arhitecturale ale vremii. Palatul Regal însuşi a devenit o operă de artă care ilustra nu numai Marea Unire, ci şi modernizarea României.

Palatul este este din nou mărit şi înalţat, primul etaj a căpătat amplitudine.

Palatul Regal – Afişul pictural al Unirii din 1918

Palatul Regal din București (9)

Decoraţiunile desenează o imagine luminoasă a naţiunii şi a drumului spre modernitate şi sunt meşterite de cei mai cunoscuţi artişti ai vremii. Scara Voievozilor, traseul de ceremonie spre Sala Tronului, a fost împodobit cu fresce, basoreliefuri şi coloane în stil neoclasic, şi o pictură murală spectaculoasă pe tavanul supraînălţat. Centrala termică, sistemul de ventilaţie mascat de traforurile elegante din tavan, sala de cinema erau de ultimă generaţie şi, în mare parte sunt funcţionale şi astăzi.

Palatul Regal din București (10)

Codruta Cruceanu, expert în istoria artei:„Ceeace putem observa în cazul acestui palat este încercarea de a împăca o nevoie de prestigiu, de grandoare, dar şi de inserţie într-o linie funcţională care este cea a monarhiilor în general pentru a demonstra vechimea acestui tip de guvernare, iar pe de altă parte o nevoie de a aduce mereu lucrul în contemporaneitate.”

Palatul Regal din București (11)

Scara Voievozilor, chipul lui Mihai Viteazul și al lui Ferdinand Întregitorul

Lucrarea pictorului Arthur Verona, de pe plafonul Scării Voievozilor, este încadrată de 15 personaje istorice. Pe trei laturi se afla 12 voievozi, iar în axul central, faţă în faţă cu regii moderni Carol I şi Ferdinand Întregitorul, se află Mihai Viteazul. Exact în faţa voievodului legendar al Unirii se află Atena, zeiţa Înţelepciunii şi a Războiului, semn că Unirea a fost câştigată prin luptă.

Pictura lui ArthurVerona: Naţiunea a făcut Unirea

În mijloc, lucrarea lui Verona, oferă naţiunii meritul principal pentru Reîntregire. Voievozii şi regii sunt slujitorii Unirii făcute de întreaga naţiune.

Codruţa Cruceanu, expert în istoria artei: „Vedem în principal femei, efortul din spatele frontului, şi persoane în vârstă, tot cei care au rezistat ca să zic aşa şi au sprijinit efortul de război.Vedem o Românie care adună la sânul săucelelalteprovincii istorice în fundal, în partea dreaptă, cum ne uităm noi, vedem armata română, steagul tricolorului ca o încununare a eforturilor comune făcute de întreg poporul, tot efortul pentru realizarea Unirii celei Mari.”

Palatul Regal din București (12)

Sala Tronului, suma însemnelor naţionale

Sala cea mai importantă a Coroanei este decorată de asem*nea cu picturi. Deasupra Tronului, o mare frescă înfăţisând Artele a Luciei Dem. Bălăcescu, susţinută de şapte scuturi purtând fiecare în parte însemnele care apar, de obicei, pe stema de stat. Toate aceste simboluri au fost redevenit însemnele României republicane, după Revoluţia din 1989, cu excepţia scutului alb-negru, în formă de tablă de şah, blazonul familiei de Hohenzollern.

Palatul Regal din București (13)

Codruta Cruceanu, expert în istoria artei: „Dacă este să o luăm de la axul cetral, vedem că spaţiul apsidei ridicată deesupra tronului cuprinde stema Ţării Româneşti, acvila cruciată, flancată stânga dreapta de stema României mari, în varianta mijlocie, şi apoi la stanga cum ne uitam bourul moldovean, la dreapta stema Banatului şI a Olteniei cu leul care traverseaza un pod, este podul de la Turnul Severin a lui a lui Apolor din Damasc, urmează cele doua scuturi scartelate ale familiei de Hohenzolern şi apoi în extremităţi delfinii care reprezintă Dobrogea şi cele 7 cetăţi cu acvila neagraă care reprezinta Transilvania.”

Sala Tronului: Regele, garantul Marii Uniri

Palatul Regal din București (14)

Ca o formă de asumare şi de integrare a tuturor provinciilor istorice, însemnele lor erau reluate pe ţesătura somptuoasă care alcătuia baldachinul de deasupra Tronului. În faţa acestuia, chiar deasupra intrării în această mare sală a regalităţii, se află forma de mare ceremonie a stemei de stat. În lateral, două picturi monumentale: în stânga, Carol I, regele Independenţei, iar în dreapta, Ferdinand I, regele Unirii. Până la instaurarea dictaturii comuniste, în Sala Tronului se aflau şi două picturi reprezentând Dunărea şi Tisa. Ele au dispărut, se pare, fără urmă. Nu au putut fi refăcute odată cu restaurarea Palatului, în prezent Muzeul Naţional de Artă.

Hai la Edenul Transilvaniei. Moșia baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig

Păstrăv afumat în cetină de brad

Palatul Regal din București (2024)

FAQs

What is Romania famous for? ›

Things for which Romania is famous include: the Carpathian mountains, wine, medieval fortresses, Dacia cars, Dracula, stuffed cabbage leaves (sarmale), the Black Sea, sunflower fields, painted monasteries and the Danube Delta.

What is the largest Palace in Romania? ›

The Palace of Parliament is the world's second-largest administrative building (after the Pentagon) and former dictator Nicolae Ceauşescu's most infamous creation. Started in 1984 (and still unfinished), the 330,000-sq-metre building has more than 3000 rooms.

What is the heaviest building in the world? ›

Neither the tallest skyscraper in the Middle East or China, nor even the largest temple in the world, the heaviest building constructed by mankind is the Palace of the Parliament in Bucharest, weighing in at just over 4 million tons (in size, it's the third-largest administrative building in the world after the ...

Which castle in Romania is known as Dracula's castle? ›

Because Bran Castle is the only castle in all of Transylvania that actually fits Bram Stoker's description of Dracula's Castle, it is known throughout the world as Dracula's Castle.

What language do they speak in Romania? ›

The official language of Romania is Romanian, a Romance language with strong similarities to Italian. Romania also has quite a few minority languages, including Hungarian and Romani.

What is Romania proud of? ›

Romania has a long history of foreign occupation that informs its culture today. Different regions were ruled or occupied by the Austro-Hungarian, Ottoman and Russian Empires at various times before they unified. Romanians are very proud of the fact that they held onto their land over a history of invasion.

Where does Prince Charles stay in Romania? ›

The Prince of Wales owns an 18th-century guest house in the village of Viscri. One of the most beautiful of all the Saxon villages and their fortified churches, Viscri is also impressive because it's a “survivor”. In fact, the communist regime wanted to turn the entire village to dust.

Who lived in Dracula's castle in Romania? ›

In 1920 the city of Brașov turned Bran Castle over to Queen Marie of Greater Romania, who restored the castle as a royal summer residence and lived there both before and after the death, in 1927, of her husband, King Ferdinand I.

Where do the Romanian royals live? ›

The Romanian royal family currently uses Elisabeta Palace as its official residence in Bucharest. In addition, the Romanian government allows the royal family to use the Royal Palace different occasions.

What's the biggest house ever moved? ›

1: Fu Gang Building (15,140 Tons)

The Fu Gang building is the current record holder in the book of Guinness World Records for the heaviest structure moved intact.

What is the thinnest building in the world? ›

Yes, the slimmest building in the world is in the US' New York; Steinway Tower. It is also famously known by the name of 111 West 57th Luxury Condominiums and looks pretty much like a pillar, if it was in a city of giants.

What is the largest man made building on earth? ›

At over 828 metres (2,716.5 feet) and more than 160 stories, Burj Khalifa holds the following records: Tallest building in the world. Tallest free-standing structure in the world. Highest number of stories in the world.

What is considered the most beautiful castle in the world? ›

1. Schloss Neuschwanstein, Bavaria, Germany. Set in the idyllic countryside of Bavaria, Germany, Neuschwanstein Castle looks like it came straight out of a fairytale. In fact, it is the very castle that inspired the Sleeping Beauty Castle at Disneyland in Anaheim, California.

What is the pretty town in Romania? ›

Sibiu – Most Charming City in Romania

It boasts idyllic streets and promenades, charming squares, and one of its most famous aspects…. houses with eyes. The unique architecture of the city ended up creating a window design on many of the houses in the town that truly gives the appearance of the houses having eyes.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6413

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.